Conacul își trage denumirea de la numele generalului francez Henri Berthelot, care poseda acolo o reședință și un teren agricol primite de la regele Ferdinand I și de la Regina Maria a României, drept recunoștință la contribuția armatei franceze la eliberarea României .

La moartea sa survenită în 1927, Generalul Henri Mathias Berthelot a lăsatAcademiei Române ferma agricolă din localitate, cu dispoziția fermă de a utiliza veniturile obținute din exploatarea ei, pentru finanțarea unei burse de studii destinate tinerilor studenți de la Școala Militară din București, pentru perfecționare la Academia Militară dinNancy.

În 1965, în perioada comunistă, denumirea localității a fost schimbată în Unirea, iar reședința Generalului Berthelot a fost transformată în antrepozit agricol și jefuită. După căderea lui Ceaușescu, un referendum local a aprobat, în 2001, revenirea la de numirea de General Berthelot a localității.

În 2010, vila Generalului Berthelot, în întregime renovată, a devenit sediul Centrului de Dezvoltare Durabilă a Țării Hațegului.